Kalorier – Vad är kalorier?

Kalorier – Vad är det egentligen?

Minska eller öka ditt kalori intag och din kalori förbränning? Hur mäter du kalorier? Du har med all säkerhet hört talas om ordet kalorier. Det används dagligen, speciellt i kretsar då man vill undvika dessa kalorier. Med ett mindre intag av kalorier så går du oftast ned i vikt. Ökar du antalet kalorier så går du vanligtvis upp i vikt, om du inte motionerar mycket.

rakna kalorier

Du kan relativt enkelt att styra sitt kalori intag, då det nästintill alltid står antalet kalorier på innehållsdeklarationen på den mat du äter.

Vad är egentligen kalorier?

Kalorier är en måttenhet för energi och motsvarar 4,19 joule. Kalorier används främst som beteckning för energiinnehållet i vår dagliga mat. Energiinnehållet i ett livsmedel mäts i kilokalorier (kCal) och kilojoule. Man brukar vanligtvis tala om 1 kalori som beteckning för en kilokalori.

Hur ska du då veta hur många kalorier per dag du bör äta för att antingen gå ned i vikt eller för att behålla din nuvarande vikt? Hur många kalorier du behöver per dag beror helt och hållet på hur många kalorier du gör av med per dag. Rör du dig extra mycket behöver du fler kalorier än om du sitter stilla hela dagarna. Detta betyder att du behöver räkna kalorier för att hamna i kaloribalans.

Kaloribalans

Du behöver räkna både de kalorier som man äter och veta ungefär hur mycket kalorier man förbränner på en dag. Tränar man regelbundet förbränner du naturligtvis mer kalorier. Har du ett stillasittande arbete och inte utövar någon fysisk aktivitet på fritiden förbränner du naturligtvis färre kalorier.

Många träningsredskap som tex motionscyklar, löpband och dylikt kan mäta hur många kalorier du förbränner. De har displayer där du enkelt kan följa din kaloriförbränning under tiden du utför dina övningar.
Detta kan vara mycket bra information för den som strävar efter att uppnå kaloribalans, eller vill gå ned i vikt.

Kaloritabeller

På nätet finns det fullt av kaloritabeller som kan hjälpa till att förstå hur många kalorier varje livsmedel innehåller. Med hjälp av dessa tabeller får man veta kaloriinnehållet även på livsmedel där kaloriinnehållet inte är angivet på förpackningen.
Det är bra med dessa tabeller då du får en bra överblick och kan i förväg bestämma vilka matvaror du skall inhandla innan du kommer till din matvarubutik.

Det finns många olika lågkaloridieter som har visat sig mycket framgångsrika. Anledningen till det är så pass enkelt att räkna kalorier. En normal vuxen människa förbränner i vila cirka 1500 kcal per dygn. Vid dagliga aktiviteter som att handla, städa eller är normal förbrukningen cirka 2000 – 3000 kcal per dygn.

Förbränna för viktminskning

Om du vill få till en viktminskning på 1 kilo i vikt måste du förbränna 7000 kcal mer än man äter. Ett kilo mänskligt fett motsvarar cirka 7000 kcal.

Hoppas att denna enkla guide till kalorier har hjälpt dig och att du nu vet lite mer om vad kalorier är för något! Här kan du läsa om jod och järn för bättre förbränning. 

Kalorier – Vad är kalorier?

Lämna en kommentar