God mat med mycket protein

5 goda sorters mat som innehåller mycket protein

Viktminskning och bantning handlar mycket om att finna sätt för att äta mindre och samtidigt känna sig mätt. Magra proteiner är ett bra knep i kampen mot överflödiga kilon eftersom protein mättar utan bidra med onödiga kalorier samt att kroppens metabolism får en liten skjuts av protein.

Äggvitor

Ägg och speciellt äggvitor (eftersom gulan innehåller en del fett) är jättebra proteinkällor. De är också mångsidiga och lätta att ha som en del av en måltid eller som huvudingrediens. Ägg innehåller mycket protein, få kalorier, få kolhydrater och äggvitan innehåller ingen kolesterol.

Spirulina

Spirulina är en proteinrik alg som innehåller 4 gram protein per tesked. Torkad Spirulina innehåller omkring 60% rent protein. Förutom detta innehåller Spirulina också en lång rad andra viktiga näringsämnen.

god-mat-med-mycket-protein

Kalkonbröst

Precis som kyckling så är kalkon ett bra, magert protein vilket gör det passande för viktminskning. Välj oprocessat kött med låg halt av fett och salt. Kalkonbröstets milda smak går att variera mycket med olika ingredienser och tillbehör.

Vit fisk

Vit fisk passar utmärkt vid viktminskning eftersom att köttet är kalorisnålt och proteinrikt på samma gång. Exempel på dessa fiskar är torsk, sjötunga, kolja, forell och hälleflundra. Lax är också en god proteinkälla, men det är en mycket fet fisk och innehåller därför mycket mer kalorier än jämfört med vit fisk.

Kvarg

Kvarg är en mycket proteinrik mejeriprodukt. T.ex. Lindahls populära Kvarg Naturell innehåller 62kcal, 0,6g fett, 2,9g kolhydrater och 12g protein per hundra gram. Detta gör kvarg klart mer mättande och nyttigt jämfört med t.ex. vanlig yoghurt eller fil, och passar därför bra till den som vill gå ner i vikt.

Lämna en kommentar